MEKTEB-İ EDEP 1 ve 2. Kısım

,

Edep, güzel ahlâk, güzel terbiye, utanma, zarafet, insanlara söz ve fiil olarak güzel davranışta bulunmak şeklinde tanımlanmıştır. Sözlerimizde ve davranışlarımızda hepimizin ortak amacı nasıl ki iyiyi gerçekleştirmek, kötülükle mücadele etmek ise bu amacı uygulamada ilk hareket noktamız da edep olmaktadır. Onun eğitiminden geçmedikten sonra ne iyi, iyi olarak kalabilir ne de kötülükler ortadan kalkabilir. Şekil olarak hepimiz insan suretindeyiz. Fakat ruhumuzla, kalbimizle, aklımızla, söz ve davranışlarımızla da insan olmak edep eğitiminin o aydınlık, tertemiz ve arı duru yollarını kat etmekle mümkün.

Hem görünür davranışları düzeltmek hem de nefsi olumsuzluklardan arındırmak, kalpte niyet temizliğini esas hale getirmek bu eğitimin nihai amacı. Haddi bilmek, sınırları muhafaza etmek, insan kardeşlerimize hürmet etmek, hakikete saygı ve sadakat, sabır, yumuşaklık, nezaket, ahde vefa, insanlara mutluluk vermek gibi nice hasletler edep okulunda alınacak her biri başlı başına bir ders. Aslında alınacak bütün derslerin tek bir amacı var: İnsanın, yüce Yaratıcının kendisine üflediği ve doğduğunda tertemiz olan ruhunu koruması.

Mekteb-i Edeb-Edep Eğitimi bize ruhumuzu koruma ve ona sadakatle sahip çıkma yollarını gösteren bir eser. Eser bu düşünceleri büyük bir açıklıkla dile getirmesinin yanında hükümdar-kral gibi tarihi şahsiyetlerin, düşünürlerin, şairlerin, yazarların hayatlarından ve düşüncelerinden örneklerle zenginleştirilmiş bir hikmetler antolojisi aynı zamanda.

Dil

Yayınevi

,

Yazar

,

Basım Yılı 1314 (1896), 1306 (1889)
Sayfa Sayısı (205+1), (352)
Yayın Yeri İstanbul
Çevirmeni
Durumu Ciltli İyi Kondisyon