Her Biri İnsan Sarrafı Olan Sahaflar 08/11/2023 – Yayınlanan: Hakkında Yazılanlar

Karadeniz Kitabevi’yle tanışmam 1993 yılı Temmuz ayında Sahaflar Çarşısı’nda çalışmaya başlamamla oldu. Sabah çarşıya ilk gittiğimde 12 numarada kitaplarını bir çocuk severcesine temizleyip dükkânını açan bir beyefendi gözüme çarpmıştı. İsminin Hüseyin olduğunu öğrendiğim sahaf, dükkanı açınca durup  uzaktan eşsiz hazinesine gururla bakıp işine başlıyordu. Sonradan gördüm ki bu yorucu süreç, her sabah bıkmadan usanmadan böyle devam ediyordu. Birkaç gün sonra, başında hiç vazgeçmediği fötr şapkasıyla, temiz ve bakımlı kıyafetiyle rahmetli Sabri Bey’i, herkesin deyişiyle Sabri abiyi tanıdım. Elindeki sigaranın dumanını, yaşadığı hayatın her anını hatırlıyormuş gibi…

Okumaya devam et
Okumaya devam et...

Müdavimiyiz 17/10/2023 – Yayınlanan: Hakkında Yazılanlar

Şair olmaya meraklıydı genç kız…Kendini Şiir Sever olarak tanımlardı. Doğduğu küçük şehirde lakabı “Şiir Sever” idi.Bu küçük şehirden uzaklaşarak İstanbul’un kalabalıklığına yeni karışmıştı o sıralar…Okulun ilk yılı idi. Büyüdüğü şehirde müdavimi olduğu Sahaflar Çarşısı’nın yokluğunu hissediyordu. Şiirleri, kitapları, yazarları ve günlük hayatın bitmeyen konularına katılan dinleyicileri, demlendikçe demlenen sohbetleri ve ardı kesilmeyen çayları…Bir gün genç kız eksikliğini hissettiği bu sohbetlerin hayaliyle dersten çıktı. Çıtır simidini yuvarlayarak Beyazıt Meydanı’ndan güvercinlere selam vererek geçti. Ayakları onu Beyazıt…

Okumaya devam et
Okumaya devam et...

Salih Omurtak 11/09/2023 – Yayınlanan: Hakkında Yazılanlar

Başımıza gelebilecek en kötü şeyin aptallık olduğu bir evde büyüdüm ben, çünkü aptallık her türlü kötülüğün anası her türlü felaketin yuvasıydı. Mutlaka birisi enine boyuna düşünmemiş, kafasını çalıştırmamıştı ki olan olmuştu. “Fazla ekmek yersen aptal olursun” dan “aptallar sıkılır” a uzaman geniş bir yelpaze de sınanırdınız. Aptallığın, düşünüp taşınmadan soru sormanın ve kafayı çalıştırmamanın kötü karşılandığı diğer bir yer ise Sabri Amca ile Hüseyin Amca’nın Sahafı Karadeniz Sahaftı, ki burada çocukluğum boyunca her pazar sıkılmakla…

Okumaya devam et

Bir Hikaye 25/02/2023 – Yayınlanan: Blog

Uyandı, Bingo !! yine alarm çalmadan uyanmıştı. İçinden saymaya başladı bir, iki, üç, dört…dokuz, on.Kurduğu alarm saat tam 07.00 de çalmaya başladı. Alarmı kapattı. Yataktan kalkıp büyük bir titizlikle yatağını toparlayıp düzeltti. Her sabah yaptığı gibi lavaboya gitti. Bütün gecenin idrar torbasında biriktirdiği çişini büyük bir keyifle yaptı. Tuvaletten çıktı. Elini, yüzünü güzelce sabunladı. Akşam duş aldığı için sabah duş almasına gerek yoktu gece terlememişti. Mutfağa geçti. Babası her zaman ki gibi evde herkesten önce…

Okumaya devam et

İNSAN MI KİTAP BİRİKTİRİYOR, KİTAPLAR MI İNSAN BİRİKTİRİYOR BELLİ DEĞİL. 19/11/2021 – Yayınlanan: Hakkında Yazılanlar

Yolu Beyazıt Sahaflar Çarşısına düşen hemen hemen her kitap sevdalısı Karadeniz Kitabevi’nde vakit geçirmiştir. Satılan prestij kitaplar, nadir eserler, nadir bulunabilecek eski çizgi romanlar benim gibi kitapseverler için bu sıcak mekanı hayli davetkar hale getirmiştir. Hüseyin Bey ve oğlu Mehmet ile tanışmam 90’lı yılların başlarında olmuştur. Bu mekan ve işletmecisi olan Hüseyin Bey’de beni etkileyen en önemli unsurlardan birisi de “Burası sadece bir sahhaf dükkanı değil bir meraklısına dükkanıdır” diyerek bugün dahi her gittiğimde halen…

Okumaya devam et

SEN YAZMA ARKADAŞ! 05/10/2021 – Yayınlanan: Hakkında Yazılanlar

– Neden öyle dediniz ki ağabey? – Dilimde tüy bitti, yaz yaz diye. Niyetiniz yok sizin 12 numara hakkında bir şeyler karalayayım diye. E zorla güzellik de olmaz derler, boş ver sen yazma. – Yok Mehmet ağabey öyle demeyin lütfen. Mesele yazıp yazmamak değil, ne yazalım da gönlünüz incinmesin derdindeyiz. – Ne yazarsan yaz, herhangi bir hatıra işte şu çatı altında geçen. Ben de onu internet sitesinden insanlarla paylaşacağım. Hem neden gönlüm incinecekmiş ki? –…

Okumaya devam et

İSTANBUL’DA RİZELİ BİR BESTEKÂR, NAZARİYATÇI VE MUSİKİŞİNAS – Yayınlanan: Karadeniz Sahaf

Yazan/Hazırlayan : Kamil Büyüker Özet             Ekrem Karadeniz, Rize’nin tanınmış ailelerinden Mustafa Hulusi Bey ve Zehra Hanım’ın çocuğu olarak 14 şubat 1904’de Rize’de dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında musikiye olan merakını keşfeden babasının desteğiyle musikiye adım attı. Babası gibi Hukuk Fakültesinde okudu ve yine babası gibi ömrünün son demine kadar İstanbul’da Sahaflık yaptı. Türk Musikisine altmış yıla yakın hizmet eden/ emek veren Ekrem Karadeniz, hocası ve üstadı Abdülkadir Töre’nin açtığı musiki çizgisinde makaleler, yazılar yazmış ve…

Okumaya devam et

Hafız M. Hulusi Karadeniz – Yayınlanan: Karadeniz Sahaf

Yazan/Hazırlayan : İshak Güven Güvelioğlu Dedesi Hasanefendizade ailesinden Gemi ustası Molla Tâhir, babası müstantik (sorgu hakimi) Salih Efendi’dir. 1295 (1879) yılında Rize’de doğdu.[1] Babasının genç yaşta vefatı üzerine kendisinden iki yaş büyük ağabeyi Osman ile yetim kaldı. 12 yaşında hafızlığını tamamladıktan sonra Rize Medresesinde tahsile başladı. Ayrıca Rize Liman reisi Hemşinli Hafız Yusuf Efendi’den[2] Farsça dersleri aldı. Fars ve İran edebiyatını o kadar iyi öğrendi ki henüz genç yaşında şehir merkezinde bulunan Altıkulaçzade Medresesinde Tuhfe-i…

Okumaya devam et

Bir Sahaf Tanırsanız Hayatınız Değişir – Yayınlanan: Hakkında Yazılanlar

Hâk Tealâ her canlı için onun yaşamına uygun  bir mekânda doğumunu nasip eder der eskiler. Mesela balık suda, kutup ayısı kuzey kutbundan, arslan Afrika’da. İnsanoğlu ise yaradılışı itibariyle kendine uygun ortamları bulmak  ve oluşturmak konusunda seçeneklere sahip olarak dünyaya gelir. Velev ki kudretten şanssız ise işte o zaman mecburen; çöller, soğuk iklimler, tropik ortamlarda gerekli asgari şartlarda yaşamını sürdürmek zorunda kaderine razı ömür sürer. Kendi adıma fatihinin komşusu olarak dünyaya geldiğim uzun süre yaşadığım; eğitim,…

Okumaya devam et